Anonieme brief vanuit het detentiecentrum Rotterdam over veel te late reactie na nachtelijke noodoproep en zware omstandigheden tijdens de coronacrisis

Anonieme brief vanuit het detentiecentrum Rotterdam over veel te late reactie na nachtelijke noodoproep en zware omstandigheden tijdens de coronacrisis

Het Meldpunt Vreemdelingendetentie heeft in april een anonieme brief ontvangen van een ingeslotene, vanuit het Detentiecentrum Rotterdam. In deze brief beschrijft hij zijn persoonlijke situatie en hoe hij vreemdelingendetentie ervaart. Zijn naam is bij ons bekend en hij heeft het Meldpunt toestemming gegeven om deze brief te publiceren.

In de brief valt onder andere te lezen hoeveel impact de corona maatregelen hebben op hem. We schreven hier al vaak over. Ook hij zat maandenlang meestal 21 uur per dag opgesloten in zijn cel. De deur ging alleen één uur open om te luchten en daarnaast nog twee uur om door te brengen met maximaal dertig anderen op de afdeling, met beperkte mogelijkheden om te koken.

Ook lees je in de brief hoe slecht deze man zich behandeld voelde door de bewakers in het DCR toen hij last kreeg van ademnood en ernstige duizeligheid. Hij beschrijft dat de bewakers urenlang geen hulp voor hem ingeschakeld en terwijl hij aan hen meerdere keren via de intercom liet weten dat hij zich helemáál niet goed voelde. Hij beschrijft hoe hij ‘s nachts op de grond lag, koud en happend naar adem. Hij voelde zich alleen en totaal aan zijn lot overgelaten, “boos en vol van verdriet en ook bang”.