Het verhaal van meneer B.

Het verhaal van meneer B.

Meneer B. is, na negentien jaar in Nederland op gewelddadige wijze uitgezet naar Niger. Ondanks het doorlopen van een langdurige klachtenprocedure is er geen zicht op een compensatie voor de geleden schade en het opbouwen van een nieuw bestaan.

De uitzetting, die op 30 september 2020 plaatsvond, is zeer traumatisch geweest voor meneer B. Hij is met geweld naar de grond gebracht en er zijn handboeien,  een beenband en tiewraps aangebracht die tijdens een groot deel van de reis om zijn gebleven.

Geboeid (door middel van een zogenaamde bodycuff en een beenband) en onder begeleiding van vijf medewerkers van de Koninklijke Marechaussee (Kmar) heeft meneer over het vliegveld van Parijs moeten lopen, te midden van reguliere reizigers. Dit is zeer vernederend voor hem geweest, zeker nu er enkele reizigers foto’s van hem hebben gemaakt in deze toestand. Hij heeft het gevoel als een crimineel te zijn behandeld, terwijl hij dit niet is. Meneer B. heeft gebruik moeten maken van het toilet met deuren open en met handboeien om. Daarnaast is hem het recht op telefoneren (naar de ambassade) ontzegd.

Samen met meneer B. dienden wij een klacht in tegen het optreden van de Koninklijke Marechaussee tijdens de uitzetting. De klacht is door de beklagcommissie op een hoorzitting behandeld, waarover nog geen beslissing is uitgebracht. De uitspraak van de beklagcommissie zal slechts een advies zijn die de Koninklijke Marechaussee ook naast zich mag neerleggen. Een compensatie aan meneer B. voor de traumatische uitzetting is via deze weg dan ook uitgesloten. 

In september 2021 heeft Meldpunt Vreemdelingendetentie een doneeractie opgestart voor meneer B. Na 19 jaar in Nederland moest meneer B een nieuw leven opbouwen in Niger. We zijn blij om te kunnen delen dat deze doneeractie succesvol was. Met behulp van de donaties heeft hij een bedrijf opgestart en grond gekocht. Op dat stuk grond wil meneer B. een opvang bouwen voor slachtoffers van terrorisme in Niger. Hoewel de detentie en uitzetting traumatisch waren voor meneer B., kon hij een nieuw leven beginnen in Niger, dankzij jullie hulp. Hij heeft de donaties ook gebruikt om zich in te zetten voor anderen in kwetsbare situaties. Dit kunnen wij alleen maar toejuichen.