Het verhaal van meneer B.

Het verhaal van meneer B.

Meneer B. is, na negentien jaar in Nederland op gewelddadige wijze uitgezet naar Niger. Ondanks het doorlopen van een langdurige klachtenprocedure is er geen zicht op een compensatie voor de geleden schade en het opbouwen van een nieuw bestaan.

De uitzetting, die op 30 september 2020 plaatsvond, is zeer traumatisch geweest voor meneer B. Hij is met geweld naar de grond gebracht en er zijn handboeien,  een beenband en tiewraps aangebracht die tijdens een groot deel van de reis om zijn gebleven.

Geboeid (door middel van een zogenaamde bodycuff en een beenband) en onder begeleiding van vijf medewerkers van de Koninklijke Marechaussee (Kmar) heeft meneer over het vliegveld van Parijs moeten lopen, te midden van reguliere reizigers. Dit is zeer vernederend voor hem geweest, zeker nu er enkele reizigers foto’s van hem hebben gemaakt in deze toestand. Hij heeft het gevoel als een crimineel te zijn behandeld, terwijl hij dit niet is. Meneer B. heeft gebruik moeten maken van het toilet met deuren open en met handboeien om. Daarnaast is hem het recht op telefoneren (naar de ambassade) ontzegd.

Samen met meneer B. dienden wij een klacht in tegen het optreden van de Koninklijke Marechaussee tijdens de uitzetting. De klacht is door de beklagcommissie op een hoorzitting behandeld, waarover nog geen beslissing is uitgebracht. De uitspraak van de beklagcommissie zal slechts een advies zijn die de Koninklijke Marechaussee ook naast zich mag neerleggen. Een compensatie aan meneer B. voor de traumatische uitzetting is via deze weg dan ook uitgesloten. 

Wij, het Meldpunt Vreemdelingendetentie, willen meneer B. alsnog compensatie bieden voor de door hem geleden schade en hem op weg helpen in Niger. Hij moet hier namelijk een compleet nieuw leven opbouwen. Hij heeft erg geleden, en lijdt nog steeds, onder de gebeurtenissen tijdens de uitzetting. Daarnaast heeft hij zijn gezin, vrienden en thuisbasis achter moeten laten. Om meneer B. een tegemoetkoming te kunnen bieden en hem te helpen met het opbouwen van een nieuw bestaan vragen we om uw hulp! Met een donatie kunt u hieronder meneer B. steun bieden. Alvast bedankt!