‘Wanneer mensen opgesloten worden, zouden detentiecentra verplicht moeten zijn om ingeslotenen humane omstandigheden te bieden’, zegt ‘the Malta Chamber of Psychologists’ in de Times of Malta na aanleiding van verschillende incidenten in vreemdelingendetentiecentra. Zij treden op als vertegenwoordiging voor psychologen werkzaam in Malta en dringen er bij overheden en maatschappelijke organisaties op aan ervoor te zorgen dat de waarde die er wordt gegeven aan het menselijk leven niet verloren gaat in de aanpak van migratie.
De psychologen kaarten de verschillende traumatische gebeurtenissen waar deze migranten voor en tijdens de vlucht mee te maken hebben gehad aan. Velen hebben het recht hier te zijn, maar hebben nog niet de juiste papieren of het nodige bewijs verzamelt. De ervaringen die zij in het verleden hebben meegemaakt zouden een zorgvuldige en humane aanpak eisen, maar in de realiteit zijn de beroerde omstandigheden in detentiecentrum vaak onverdraagzaam bovenop de trauma’s die al aanwezig zijn.
De machteloosheid en het verlies van controle wat met het gevangenschap gepaard gaat heeft grote impact op iemands fysieke en mentale gezondheid. Het idee dat je nog enige controle kan uitoefenen over je eigen leven is cruciaal voor een gezonde menselijke psyche. De psychologen vragen autoriteiten dan ook om mensenrechten als focus te nemen en zorg te dragen voor waardige opvang. Grenzen bewaken is een doel op zich, maar geeft niet het recht om mensenrechten te negeren.