Rechter Curaçao: vreemdelingenopvang mag niet in een strafgevangenis of onder een gevangenisregime

Rechter Curaçao: vreemdelingenopvang mag niet in een strafgevangenis of onder een gevangenisregime

Op Curaçao worden asielzoekers en vreemdelingen vastgezet in een gevangenis samen met strafrechtelijk gedetineerden. Er zijn al meerdere kritieken geschreven over de omstandigheden waarin deze vreemdelingendetentie plaatsvindt, o.a. door Amnesty International. De NOS schrijft op 15 juli dat een rechter zelf de barakken is gaan bezoeken en concludeerde dat: “ondergaan van vreemdelingenbewaring in een strafgevangenis onder een gevangenisregime is niet toelaatbaar”.

Ingeslotenen in vreemdelingendetentie mochten slechts zes uur per dag uit hun cel die benauwd en donker was. Er was geen dagbesteding en weinig recreatiemogelijkheden. Eenmaal per twee weken mochten ze virtueel bezoek en de toegang tot de telefoon was op eigen kosten.

“Dit is anders bij de strafrechtelijk gedetineerden die onder meer beschikken van een sporthal, bibliotheek en werkplaatsen en daardoor ook zicht hebben op de buitenwereld”, zei de rechter.

De rechter heeft besloten dat de barakken niet meer gebruikt mogen worden en noemde het: “een schending van de mensenrechten onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens”.