Corona reisbeperkingen in kaart: voor veel landen onduidelijk of uitzettingen doorgaan

Corona reisbeperkingen in kaart: voor veel landen onduidelijk of uitzettingen doorgaan

Waar er in januari nog 240 en in februari nog 250 uitzettingen waren, halveerde het aantal uitzettingen in maart naar 120. De reisbeperkingen vanwege corona zijn van invloed op het aantal gedwongen uitzettingen vanuit Nederland. In april kelderde het aantal gedwongen uitzettingen naar 10. In mei werden er maar 40 gedwongen uitzettingen uitgevoerd, in ieder geval 7 van deze gedwongen uitzettingen gingen per bus over land naar Polen, zie onze nieuwsbrief van mei.

Pas op 1 juli werden de uitzettingen op basis van een Dublin claim weer hervat, mede hierdoor steeg het aantal uitzettingen die maand voor het eerst sinds coronatijd naar 100. In augustus lag het aantal gedwongen uitzettingen op maarliefst 300.

Tot juni jl. publiceert de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) een aantal keer een lijst (Exceldocument) van landen waarin sinds de corona uitbraak reisbeperkingen gelden voor (gedwongen) terugkeer vanuit Nederland. De lijst gaf inzicht in de reisbeperkingen ten aanzien van uitzettingen. Op de lijst wordt bijgehouden welke vormen van uitzettingen beperkt zijn, daarin wordt onderscheid gemaakt tussen: zelfstandige uitzetting, gedwongen uitzetting en geëscorteerde uitzetting.

Sinds DT&V een nieuwe website heeft wordt de lijst met reisbeperkingen helaas niet meer gepubliceerd. Het Meldpunt heeft getracht een actuele lijst van de reisbeperkingen op te vragen bij de Dienst, maar kreeg daarop deze reactie:

Het overzicht waar u naar refereert is intern bedoeld om een indicatie te geven van welke vertrekmogelijkheden er op een bepaalde peildatum zijn en is aan regelmatige verandering onderhevig. Dit overzicht is per abuis eenmalig op internet gepubliceerd. Daarnaast bevat het overzicht tevens diplomatiek gevoelige informatie en wordt mede daarom niet gedeeld buiten de migratieketen.

Op de nieuwe website van DT&V wordt per land bijgehouden of (gedwongen)uitzetting mogelijk is, hier wordt geen informatie over reisbeperkingen vanwege corona gedeeld. De Nederlandse overheid houdt voor toeristen per land wél bij of het ondanks de corona epidemie veilig is een land te bezoeken.

Kaart reisbeperkingen Skyscanner 25-9-2020Afbeelding: screenshot van Skyscanner overzicht reisbeperkingen op 25 september

De website van het bedrijf Skyscanner biedt een overzichtelijke kaart van de reisbeperkingen die op dit moment nog wereldwijd van kracht zijn. Het geeft een ander overzicht dan de kaart van de Rijksoverheid, waarin in plaats van werkelijke reisbeperkingen uitsluitend reisadviezen worden gepubliceerd. Van de 200 landen waarnaar normaliter gevlogen kan worden, zijn voor Nederlandse vluchten nog steeds 71 gesloten, 89 gedeeltelijk open en maar 40 volledig open.

Ruim 70 landen zijn vanwege de coronacrisis op dit moment gesloten voor Nederlandse vluchten. Onder deze landen vallen landen waarvan onderdanen in Detentiecentrum Rotterdam al maanden, soms een jaar, op uitzetting wachten. Landen als Angola, Algerije en Tunesië blijken nu gesloten te zijn. Is er dan wel zicht op uitzetting? Één van de personen waar het Meldpunt contact mee heeft is een man uit Angola die inmiddels 13 maanden in Detentiecentrum Rotterdam wacht op een mogelijke uitzetting.