Afgelopen maand is het Meldpunt Vreemdelingendetentie voor de eerste keer gaan beeldbellen met een man in de Penitentiaire Inrichting (PI) Ter Apel. In de PI in Ter Apel worden ongedocumenteerden op strafrechtelijke grond vastgezet, maar wachten ook op een uitzetting. Zodra de straf voorbij is wordt de persoon vaak overgeplaatst naar vreemdelingendetentie in Rotterdam. Soms worden mensen ook vanuit de PI Ter Apel zelf uitgezet.
Beeldbellen is een alternatief voor regulier bezoek dat in bepaalde detentiecentra mogelijk is. Het moet in Ter Apel, net als het bezoek, een week van te voren worden gepland. Hierbij moet een e-mailadres en de naam van degene met wie gebeld zal worden door de gedetineerde worden opgegeven.
Het beeldbellen ging niet zonder slag of stoot. Zo is het vrij lastig om telefonisch het juiste e-mailadres door te geven in verband met spelling. Wij kwamen er dan ook de middag voor het bezoek achter dat het er ergens wat fout was gegaan en het onjuiste e-mailadres was opgegeven! Gelukkig mocht op de ochtend zelf het adres nog aangepast worden en was het alsnog mogelijk om met meneer S. te bellen.
Voor het beeldbellen kregen wij een link waarmee wij op het platform van de Inrichting konden bellen. Toen het gesprek eindelijk begon kregen wij een half uur om met meneer S. te praten. Hij zat in een grote kamer waar ook andere ingeslotenen aan het bellen waren. Er waren hierdoor veel achtergrondgeluiden. Hij kreeg op zijn scherm te zien hoeveel tijd er nog over was voordat de verbinding verbroken wordt, wij zagen dit niet. Aan de rechterkant van het scherm was tevens een icoontje te zien om aan te geven dat een PI-medewerker mee kon luisteren en kijken. Als er volgens hen iets niet volgens de regels verloopt kunnen zij ons hierop aanspreken of zelfs de verbinding verbreken. Ook kregen wij van te voren te horen dat het gesprek kan worden opgenomen om naderhand te bekijken. Het halve uur was snel vol gepraat en voor wij het wisten was de verbinding midden in een zin automatisch verbroken.
Beeldbellen is een goed alternatief voor het verre reizen naar Ter Apel. Ook als er relaties in het buitenland zijn kan makkelijk met deze functie contact gelegd worden met een ingeslotene. Door de pandemie was beeldbellen voor een tijdje ook mogelijk in Detentiecentrum Rotterdam, maar wij hebben van bellers vernomen dat dit nu niet meer mogelijk is. Het Meldpunt Vreemdelingendetentie pleit voor de terugkeer hiervan.