Feest 10-jarig bestaan DCR

Feest 10-jarig bestaan DCR

Het DCR heeft op 15 juli een feest gevierd ter ere van haar 10-jarige bestaan op de luchtplaats van de ingeslotenen. Het Meldpunt is geschrokken dat DCR een dergelijk feest organiseerde temidden van mensen die een zware tijd doormaken in gevangenschap.  

Meerdere ingeslotenen hebben aangegeven dat ze het extra moeilijk hadden gedurende het feest omdat ze het gevoel kregen dat het personeel van DCR hun opsluiting vierde. Ook Roger Pellemans, de directeur van DCR zei tegen de bewakers: ‘tien jaar vreemdelingenbewaring in detentiecentrum Rotterdam, hartelijk gefeliciteerd allemaal’.

Verschillende ingeslotenen hebben via het Meldpunt een klacht ingediend over het feit dat ze door de festiviteiten minder tijd mochten luchten op de binnenplaats. Bovendien waren velen niet op de hoogte gesteld van de reden van het feest. Zonder dat er werd verteld waarom, kregen afdelingen beurtelings toegang tot de feestlocatie waar muziek was en een buffet. Men kreeg een drank- en eetbonnetje uitgereikt waarmee een broodje en frisdrank gehaald konden worden. Sommigen keerden toen eenmaal duidelijk werd waar het feest voor bedoeld was weer terug naar hun cel.

Het Meldpunt vindt het ongepast dat DCR op bovenstaande wijze feest heeft gevierd. Voor vele ingeslotenen viel het tienjarig bestaan van het centrum immers niet te vieren maar juist te betreuren.