Uitspraak Commissie van Toezicht: geen handzeep is schending zorgplicht

Uitspraak Commissie van Toezicht: geen handzeep is schending zorgplicht

De afgelopen maanden schreven wij een aantal keer over het ontbreken van handzeep en desinfectiemiddelen in Detentiecentrum Rotterdam. Na het indienen van talloze klachten, zijn nu de eerste uitspraken binnen, met goed nieuws, de Commissie van Toezicht besliste op 17 juli dat de klachten met betrekking tot het niet verstrekken van handzeep gegrond zijn!

In de uitspraak stelt de beklagvoorzitter onder meer dat de directeur van Detentiecentrum Rotterdam zorg dient te dragen dat ingeslotene in staat wordt gesteld zijn uiterlijk en lichamelijke hygiëne naar behoren te verzorgen. Shampoo, aangedragen door DCR als reinigingsmiddel gelijk aan ‘zeep’, voldoet niet aan de eisen. De Commissie van Toezicht stelt dat er in dit geval sprake is van een extra belang. Namelijk, in verband met de corona pandemie, zijn desinfecterende middelen in het belang van de gezondheid van klager en de samenleving.

Nu de directeur van DCR geen zeep verstrekt in verband met bovengenoemd belang, heeft de directie, naar het oordeel van de beklagvoorzitter haar zorgplicht geschonden. Zeep is immers specifiek bedoeld voor het reinigen van de handen, terwijl shampoo is bedoeld voor het reinigen van het haar. Het beklag is gegrond. De beklagvoorzitter draagt de directeur op een nieuwe beslissing te nemen met inachtneming van deze uitspraak.