18 maart: Oproep Amnesty International
Op 18 maart publiceerde Amnesty International een brief waarin zij een oproep doen aan alle regeringen en actoren die betrokken zijn bij de maatregelen omtrent de corona crisis, om deze maatregelen in overeenstemming te houden met internationale mensenrechten en wetgeving. Daarbij moet rekening worden gehouden met de specifieke behoeften van risicogroepen.
In de brief wordt stilgestaan bij de veel mensenrechten en waarborgen. Hierna volgen een paar belangrijke punten:
Quarantaine: het plaatsen van mensen in quarantaine beperkt hun recht op vrij verkeer. Dit kan belemmeringen met zich meebrengen voor toegang tot basisbehoeften zoals voedsel, hygiëne en gezondsheidszorg. Ook kan dit nadelige financiële gevolgen hebben. Amnesty doet de aanbeveling dat alle rechten van mensen die in quarantaine zitten worden beschermd en gerespecteerd.
Reisbeperkingen en -verboden: het beperken en verbieden van reizen is van invloed op het recht op vrij verkeer, waaronder de vrijheid om elk land te verlaten en de mogelijkheid om het eigen land binnen te gaan. Deze maatregelen belemmeren onder meer mensen die hun familie proberen te bereiken. Amnesty stelt dat indien deze beperkingen toch noodzakelijk zijn deze in overeenstemming met internationale verdragen (ICCPR) moeten zijn.
Toegang tot informatie: Amnesty stelt dat een belangrijk aspect van de gezondheidszorg is dat deze toegankelijk is voor getroffen individuen en gemeenschappen en dat deze groepen recht hebben op duidelijke informatie over de aard van de gezondheidsbedreiging, de risico’s en de noodzakelijke maatregelen, en vroegtijdig worden gewaarschuwd over mogelijke gevolgen.
Preventieve zorg, goederen en middelen: het recht op gezondheid omvat preventie, behandeling en bestrijding van ziekten. Dit verplicht overheden tot het verlenen van preventieve zorg, goederen, diensten en informatie aan alle personen van getroffen staten over hoe zij zich kunnen beschermen. Het is van belang dat deze goederen voor iedereen beschikbaar en betaalbaar zijn, zoals ontsmettingsmiddelen en maskers.
Verschillende impact op bepaalde groepen: bepaalde groepen, zoals ouderen en zieken, lopen een groter risico ten aanzien van het virus. Overheden moeten rekening houden met de impact van de getroffen maatregelen voor al deze verschillende groepen en zoeken naar een passende oplossing.
Sociale zekerheid: de getroffen maatregelen vanwege het virus hebben nadelige gevolgen voor mensen die werken in onveilige arbeidsvormen zoals mensen die illegaal werken. Zij hebben vaak geen recht op sociale zekerheid en hebben door de crisis minder tot geen inkomen. Amnesty doet de oproep om iedereen toegang tot sociale zekerheid te geven.
Herstel op de lange termijn: op de lange termijn zullen de landen die het zwaarst getroffen zijn door het virus internationale steun en solidariteit nodig hebben bij de wederopbouw van gezondheidsstelsels en economieën. |