Man uit Angola verblijft al 15 maanden in vreemdelingendetentie

Man uit Angola verblijft al 15 maanden in vreemdelingendetentie

In de nieuwsbrief van september van dit jaar stond het verhaal van een man uit Angola die toen al meer dan één jaar vast zat in vreemdelingendetentie. Het Meldpunt staat nog steeds in contact met deze meneer en hij vertelde ons dat zijn situatie onveranderd is. Hij zit sinds augustus 2019 ingesloten. Dit betekent dat hij inmiddels al 15 maanden in vreemdelingendetentie verblijft. Zijn situatie voelt uitzichtloos.

In december zal het Meldpunt meneer vertegenwoordigen in een beklagzitting. In juni 2020 werd meneer 24 uur lang in isolatie geplaatst nadat hij een gesprek met zijn psycholoog weigerde. Dit was een isolatiecel met voortdurend cameratoezicht. Hij is niet op de hoogte gesteld van de reden dat hij in isolatie geplaatst is en heeft deze plaatsing als zeer traumatisch ervaren. Isolatie is een vergaande maatregel die alleen mag worden ingezet wanneer dit noodzakelijk is ter bescherming van de geestelijke of lichamelijke gezondheid. Het feit dat klager weigerde om met zijn psycholoog te praten kan volgens ons dus geen reden zijn om deze maatregel op te leggen.

Wij hopen dat de klacht van klager gegrond zal worden verklaard en dat klager zo spoedig mogelijk zal worden vrijgelaten uit het Detentiecentrum Rotterdam.