Meneer A is kwetsbaar vanwege zijn leeftijd, gezondheid en omdat hij nauwelijks tanden meer heeft. Tijdens zijn verblijf in vreemdelingendetentie verslechterde zijn gezondheid

Meneer A is kwetsbaar vanwege zijn leeftijd, gezondheid en omdat hij nauwelijks tanden meer heeft. Tijdens zijn verblijf in vreemdelingendetentie verslechterde zijn gezondheid

Het Meldpunt Vreemdelingendetentie spreekt regelmatig kwetsbare personen, die ondanks hun forse psychische of lichamelijlke klachten, trauma’s, mentale beperkingen of ouderdomsklachten in vreemdelingendetentie worden geplaatst. Een van onze bellers, meneer A., is een van deze kwetsbare personen. Dertig jaar geleden is hij als naar Nederland gekomen omdat hij werk kreeg aangeboden. Inmiddels is hij 67 jaar en heeft hij vele gezondheidsklachten. Hiervoor krijgt hij medicatie en maakt hij op advies van zijn huisarts elke dag een lange wandeling of fietstocht. Totdat hij op een dag na een lange fietstocht ergens gaat zitten, wordt aangesproken door agenten en  zijn papieren worden gecontroleerd. Hij wordt opgepakt en in detentiecentrum Rotterdam geplaatst.

Op het moment dat we hem begin april spraken zat meneer A. al vijf maanden in vreemdelingendetentie, waar hij zo’n 21 uur per dag op cel zit en het gevoel heeft dat zijn gezondheid achteruit gaat. Meneer A. heeft onder meer last van een hoge bloeddruk, wat vanwege de stress en het gebrek aan beweging alleen maar is verergerd. Bovendien wordt hij voor zijn gevoel onvoldoende geholpen met zijn medische klachten. Wanneer hij zich na een stressvol gesprek niet goed voelt en vraagt of de dokter zijn bloeddruk wil meten, wordt hem bijvoorbeeld verteld dat hij pas naar de dokter mag als hij een corona-test heeft gedaan. Zijn klachten komen immers overeen met de corona-symptomen. Het duurt daardoor een aantal dagen voordat hij de dokter kon spreken over zijn hartproblemen.

Een ander groot probleem voor meneer A. is zijn gebit. Hij heeft vrijwel geen tanden meer en de enige tanden die hij nog heeft, zitten los. Eten is voor hem dan ook een hele opgave. De tandarts kan hem niet helpen aan een kunstgebit. De tanden kunnen getrokken worden, maar hoe moet hij eten als hij helemaal geen tanden meer heeft? Waar hij eerder woonde had hij een blender, zodat hij door het klein te malen toch nog wat gezonde voeding binnen kon krijgen. In vreemdelingendetentie is hij afhankelijk van vloeibaar en geprakt voedsel. Hij elke dag hetzelfde: in melk geweekte boterhammen, geprakte aardappelen en soep. Nauwelijks vitaminen dus, een extra tegenslag voor zijn al zwakke gezondheid.

Helaas is meneer A. slechts één van de vele personen in vreemdelingendetentie wiens kwetsbaarheid in detentie is verergerd. In het rapport ‘Opsluiten of beschermen: kwetsbare mensen in vreemdelingendetentie’ uit 2016 heeft het Meldpunt Vreemdelingendetentie samen met Amnesty International en Dokters van de Wereld al aandacht gevraagd voor deze doelgroep, en wij blijven ons hiervoor inzetten en hier onderzoek naar doen. Deze personen zouden niet gedetineerd mogen worden, en als dit toch gebeurt moeten alle inspanningen worden verricht om verergering van kwetsbaarheid tijdens detentie te voorkomen.