Na 27 jaar in Nederland uitgezet naar Suriname

Na 27 jaar in Nederland uitgezet naar Suriname

Deze maand is één van onze bellers, meneer E, vanuit strafrechtelijke detentie uitgezet naar Suriname. Meneer E verbleef al sinds 1995 in Nederland. Zijn hele familie heeft een Nederlands paspoort. In het verleden had meneer E een verblijfsvergunning, maar die is hij kwijtgeraakt waardoor hij uitgezet kon worden. Hij verbleef voorafgaand aan zijn uitzetting in strafrechtelijke detentie in PI Ter Apel.

Meneer E werd al een keer bijna uitgezet naar Suriname. Hij heeft toen op het vliegveld asiel aangevraagd. Doordat de asielaanvraag voor de uitzetting behandeld moet zijn, kon hij op dat moment niet meer uitgezet worden. Het Meldpunt schreef hier in februari een artikel over.

Deze keer is de uitzetting van meneer E wel gelukt. Hij vertelt ons dat de uitzetting heel plotseling gebeurde. Hij werd van tevoren in isolatie geplaatst en hier kreeg hij pas te horen dat hij uitgezet zou worden. Op de dag van uitzetting verzette hij zich nog, maar dit heeft de uitzetting niet kunnen voorkomen. “Als een terrorist wordt je op de plane gezet”, vertelt meneer E. Ook vertelt hij dat hij tijdens de vlucht werd begeleid door vier personen. Toen hij naar het toilet moest, zette één van hen een voet tussen de deur.
Meneer E. heeft inmiddels een woonplek gevonden in Suriname. Hij is op zoek naar een manier om terug te keren naar Nederland en met zijn familie herenigd te worden.