Onderbuikgevoelens zijn geen reden voor vervoer met koppelboeien

Onderbuikgevoelens zijn geen reden voor vervoer met koppelboeien

Onderbuikgevoelens kunnen geen geldig argument vormen voor het toepassen van koppelboeien. Zo luidt op 19 september 2022 de uitspraak van de beklagcommissie over geboeid vervoer van en naar het ziekenhuis voor een controle van een knie.

In augustus werd een ingeslotene met koppelboeien en een riem van en naar het ziekenhuis vervoerd. Bij gewone handboeien worden de armen achter de rug gehouden en met een koppelboei die is vastgemaakt aan een riem houdt de gedetineerde de handen voor zich en onder elkaar. Volgens de vervoerders van Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) hebben zij de koppelboeien niet zomaar om gedaan, maar deden ze dit vanwege een individuele afweging. Meneer zag er namelijk sportief uit en volgens onderbuikgevoelens van de vervoerders had meneer geen last van zijn knie.

Volgens de beklagcommissie zijn onderbuikgevoelens geen geldig argument om koppelboeien te mogen gebruiken. De commissie vindt het dan ook onredelijk dat er bij de ingeslotenen koppelboeien zijn gebruikt tijdens het vervoer van en naar het ziekenhuis.

Het Meldpunt Vreemdelingendetentie spreekt zich al jaren uit tegen het gebruik van handboeien bij het vervoer buiten het detentiecentrum. Toch lijkt dit structurele probleem nog niet te zijn opgelost.