Op 12 juni 2024 werden we uitgenodigd door Miriam, de directrice van het DCR, voor een bezoek aan het detentiecentrum. Het programma omvatte een presentatie over de toekomstplannen van het DCR en een rondleiding. We liepen daarbij rond op verschillende afdelingen en kwamen in contact met de vreemdelingen. Miriam leidde de presentatie, bijgestaan door de wachtcommandant, directiesecretaris, sociaal werker en de Imam. Gezamenlijk presenteerden zij ‘DCR 2.0’, waarin hun visie voor het detentiecentrum werd gepresenteerd. Ze identificeerden hierbij de door hen waargenomen knelpunten en noemden concrete plannen om deze aan te pakken.
Voorbeelden van deze knelpunten zijn de duur van detentie, het huis van bewaring in hetzelfde gebouw als vreemdelingendetentie, isolatie voorafgaand aan uitzetting, ruimtegebrek, werkgelegenheid binnen het detentiecentrum en andere activiteiten die vreemdelingen kunnen helpen bij het opbouwen van een nieuw leven na detentie. Wel werd duidelijk dat het DCR afhankelijk is van het huidige politieke klimaat en de werkwijze van organisaties zoals de DT&V. De hervorming binnen het DCR hangt namelijk grotendeels af van het vreemdelingenbeleid.
Na de presentatie, gevolgd door een vraag-en-antwoordsessie, kregen we toegang tot verschillende afdelingen. Er hing een lucht van tabak, en zestig nieuwsgierige mannen maakten veel lawaai dat luid doorgalmde in de lange gangen. Ze liepen rond in vaak versleten en/of ongewassen kleding. Sommigen liepen ook mank, misten wat tanden of hadden zichtbare wonden op armen en benen. Er hielden vier bewakers toezicht op de afdeling. De meeste afdelingen hebben een laag plafond, geen frisse lucht en het voelde benauwend aan.
Na het bezoek verlieten we het detentiecentrum met een beter inzicht in de huidige situatie en de geplande ontwikkelingen. De gepresenteerde toekomstplannen bieden een duidelijke richting voor het DCR, terwijl de rondleiding ons een indruk gaf van de dagelijkse realiteit binnen het centrum. We blijven de voortgang van deze plannen met interesse volgen.