Top tien landen waar naartoe wordt uitgezet

Top tien landen waar naartoe wordt uitgezet

Van 1 januari 2023 tot 30 november 2023 hadden de meeste mensen die werden uitgezet een Poolse (290) en Marokkaanse (150) nationaliteit.

Stichting INLIA heeft met een beroep op de Wet open overheid (WOO) gevraagd naar de cijfers van DT&V over de top 10 nationaliteiten van mensen die gedwongen zijn uitgezet. Het gaat hierbij om uitzettingen naar het land van herkomst, niet om overdrachten in het kader van het Dublinverdrag. Op grond van de Overeenkomst van Dublin kunnen asielzoekers namelijk worden teruggestuurd naar het land wat hen als eerste ontvangt.

Na uitzettingen naar Marokko hadden de meeste mensen die werden uitgezet een Roemeense (80), Georgische (60), Albanese (40), Nigeriaanse (40), Litouwse (30), Indiase (30), Braziliaanse (20) en Hongaarse (20) nationaliteit.

*De aantallen zijn afgerond in tientallen.

Van deze nationaliteiten heeft Meldpunt Vreemdelingendetentie met name contact met mensen van Marokkaanse en Nigeriaanse afkomst. Het contact met mensen van Oost-Europese afkomst is vermoedelijk minder omdat zij geen Engels spreken.