Uitspraak CvT: klacht over het gebruik van meerpersoonscellen tijdens de coronacrisis is ongegrond

Uitspraak CvT: klacht over het gebruik van meerpersoonscellen tijdens de coronacrisis is ongegrond

In de nieuwsbrief van juni schreven we over de klachten die we hebben ingediend bij de Commissie van Toezicht (CvT) over het plaatsen in meerpersoonscellen (MPC´s) tijdens de coronacrisis. Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) is de situatie van het delen van een MPC niet dezelfde als de situatie van een gezin, waarbij er geen 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden. Het Meldpunt heeft dan ook het standpunt ingenomen dat een cel van 10m2 niet hetzelfde is als een gezinswoning of studentenhuis, die altijd veel ruimer zijn. 

Op 16 juli 2020 schreef de CvT, net als de RSJ en het Meldpunt, dat de vergelijking tussen een MPC en de door Detentiecentrum Rotterdam (DCR) benoemde vergelijking met huisgenoten niet op gaat. Ook laat de CvT weten dat deze beoordeling niet verandert, doordat DCR ingeslotenen van elkaar scheidt op het moment dat iemand klachten ontwikkeld. De ander kan dan natuurlijk al besmet zijn geraakt.

Het Meldpunt is daarom ook heel teleurgesteld met de alsnog door de CvT ongegrond verklaarde klacht. De CvT laat weten dat volgens DCR niemand binnen besmet is en dat dit voldoende is om de klacht ongegrond te verklaren. Het feit dat nu nog niemand ziek is, betekent niet dat dit niet nog gaat of kan gebeuren. Ingeslotenen komen dan wel niet buiten, maar bewakers en personeel van DCR wel. Het is ook bekend dat iemand het virus al kan hebben en daarmee anderen kan besmetten, zonder dat diegene dit ook zelf door heeft. Het Meldpunt gaat hier dan ook zeker tegen in beroep!