Vernedering en mishandeling in vreemdelingendetentie Brookhouse in het Verenigd Koninkrijk

Vernedering en mishandeling in vreemdelingendetentie Brookhouse in het Verenigd Koninkrijk

Migranten in het Brookhouse IRC uitzetcentrum zijn slachtoffer van vernederende behandeling en racistische en kleinerende taal door medewerkers. Het is een plek van stress en angst, is de conclusie van een publiekelijk onderzoek naar mogelijke mishandeling van ingeslotenen in het Brookhouse IRC. Het was er overvol, vies en er was sprake van drugsgebruik. De zogenoemde zombiedrug ‘Spice’ werd door medewerkers naar binnen gesmokkeld.  

Brookhouse IRC is een particulier beheerd detentiecentrum bij het vliegveld Londen Gatwick. Het onderzoek is opgestart naar aanleiding van een uitzending van het BBC programma Panorama. Een beveiliger die in Brookhouse werkte nam contact op waarna hij door middel van geheime camera’s de situatie filmde.  

Het onderzoek richt zich op de periode van april tot en met augustus 2017. Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat er sprake is van ongepast geweldsgebruik tegen ingeslotenen, het gedwongen verplaatsen van ingeslotenen die naakt of bijna naakt waren, onnodige toepassing en onderwerping aan pijn, het toepassen van gevaarlijke fixatietechnieken, het uiten van ongepaste en vernederende opmerkingen tegen ingeslotenen tijdens of na een zelfmoordpoging en het niet juist helpen van een ingeslotene na een zelfmoordpoging.  

In de 5 maanden is volgens het rapport 19 keer sprake geweest van schending van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin staat dat niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen.  

De onderzoekers komen in hun rapport met 33 aanbevelingen. Eén van de aanbevelingen is dat de regering in wetgeving een maximum verblijf van 28 dagen in moet voeren voor personen in vreemdelingendetentie. Ook zou er een risicobeoordeling moeten plaatsvinden voor het delen van cellen.  

De Britse minister van Binnenlandse Zaken zegt dat ze de tekortkomingen in zowel het toezicht als het bestuur ter bescherming van het welzijn van gedetineerde personen in het centrum erkend. In een verklaring schrijft zij dat er sinds de gebeurtenissen in 2017 veel verbeteringen zijn doorgevoerd.  

Kat Eves, de voorzitter van het onderzoek, zegt dat ze bang is dat opnieuw dezelfde misstanden zullen plaatsvinden als de aanbevelingen niet opgevolgd worden.  

26 maart vorig jaar pleegde Frank Ospina, een Colombiaanse immigrant, zelfmoord in ”Colnbrook immigratioimmigration removal centre” in de buurt van Heatrhow. Kort nadat Frank overleed deden andere ingeslotenen zelfmoord pogingen.