Versoepelingen corona maatregelen: bezoek hervat

Versoepelingen corona maatregelen: bezoek hervat

Op 15 juni publiceerde de DJI in een persbericht dat gedetineerden in penitentiaire inrichtingen vanaf 16 juni één bezoeker per week mogen ontvangen. Dit bericht kwam naar aanleiding van een Kamerbrief van de Staatssecretaris voor Rechtsbescherming. In het bericht werd niets geschreven over vreemdelingendetentie dus besloot het Meldpunt om zelf contact op te nemen met de vreemdelingendetentiecentra in Rotterdam, Zeist en Schiphol.

Het bezoek in vreemdelingendetentie werd nog niet direct hervat. Volgens de medewerkers van de vreemdelingendetentiecentra moest er gewacht worden op groen licht van de directie. De medewerkers van de servicebalie van detentiecentrum Schiphol leken bovendien niet op de hoogte te zijn van deze versoepelingen.

Een dag later bereikte ons echter het bericht dat het bezoek in Detentiecentrum Rotterdam op 22 juni hervat zou gaan worden. Er wordt naast één bezoeker per week ook een kind onder de leeftijd van 10 jaar toegelaten tijdens dit bezoekmoment.

Van de eerste mensen die op bezoek zijn geweest, hoorden wij dat er hoge plexiglazen ramen zijn geplaatst, waardoor het heel moeilijk is om elkaar te kunnen verstaan. Zij vertelden ons ook dat het op dit moment alleen mogelijk is om bezoeken in de ochtend (tussen 08:00 en 09:00 uur) af te leggen.

De coronamaatregelen vallen ingeslotenen van DCR erg zwaar. Er is vrijwel geen afleiding, omdat er nauwelijks activiteiten zijn en men nog steeds tot wel 21 uur per dag opgesloten wordt in hun (meerpersoons)cel. Het is daarom fijn dat het na ruim 3 maanden weer mogelijk is om vrienden of familie te ontvangen.

Klik hier om het persbericht van de DJI te lezen.