Videogesprekken als extra ‘bezoekmogelijkheid’

Videogesprekken als extra ‘bezoekmogelijkheid’

Nu ook de ingeslotenen van vreemdelingendetentie weer bezoek mogen ontvangen rijst de vraag of ‘bezoek ontvangen’ via skype afgeschaft gaat worden. In vreemdelingendetentie hebben een aantal ingezetenen gebruik gemaakt van de skypevoorziening die als alternatief voor bezoek werd ingezet. Net als de positieve reacties van gedetineerden die te lezen zijn in de Volkskrant van 18 juni, begrepen we ook van mensen in DCR dat videogesprekken, ter vervanging van daadwerkelijk bezoek, ook zijn positieve kanten kent. Zo zei een iemand tegen het Meldpunt dat het fijn is om familie in het buitenland te zien.

Toch vernamen we vooral ook negatieve feedback. Zo blijkt contact via een beeldscherm erg afstandelijk en voelt het vreemd aan. Ook blijkt alles er omheen erg moeizaam te verlopen; gesprekken lopen vast, het aanmelden lukt vaak niet, en er zijn te lange wachtrijen voor het aanvragen van een skype-gesprek in DCR. Het bleek dus te veel gedoe om ‘bezoek’ ook echt te spreken te krijgen. Sommigen kozen er daarom voor om geen afspraken (meer) te maken via skype. Zoals iemand zelf zei: ‘mijn familie woont in Nederland, het is toch veel fijner als ze dan ook gewoon in het echt langs kunnen komen?’

In ieder geval hopen we dat de detentiecentra zullen overwegen om de videogesprekken aan te blijven bieden als extra ‘bezoekmogelijkheid’ in het geval dat daar vraag naar is onder de ingeslotenen.