Vreemdelingen van strafdetentie naar vreemdelingendetentie

Vreemdelingen van strafdetentie naar vreemdelingendetentie

Wij krijgen momenteel vaker bellers die vanuit strafdetentie worden overgeplaatst naar vreemdelingendetentie. Een van die bellers is meneer B. die nu voor de vijfde keer in vreemdelingenbewaring zit. Meneer B. zat voor een strafbaar feit in strafdetentie en is daarna overgeplaatst naar vreemdelingendetentie. Het is voor meneer B. ook niet duidelijk of er daadwerkelijk een tijdelijk reisdocument (Laissez Passer (LP)) zal worden afgegeven nu er volgens hem alleen aan het consulaat is gevraagd of meneer uit dat land kwam. Meneer B. is meer dan 40 jaar woonachtig in Nederland.

Meneer A. is ook vanuit strafdetentie overgeplaatst naar vreemdelingendetentie. Ook voor meneer A. is dit niet de eerste keer dat hij in vreemdelingendetentie zit. Of er een uitzetting gerealiseerd kan worden is dan ook maar de vraag, de voorgaande keren was dit telkens niet gelukt. Meneer A. is ook hier opgegroeid.

Het valt ons op dat het op dit moment vooral gaat om Marokkaanse vreemdelingen. De ontwikkelingen rondom de afgifte van tijdelijke reisdocumenten van het Marokkaanse consulaat kunnen hierbij een rol spelen.