Zelftesten voor bezoek

Zelftesten voor bezoek

Op 15 december hebben twee stagiairs van het Meldpunt een bezoek gebracht aan een ingesloten man in Detentiecentrum Rotterdam. Tot hun grote verbazing moesten zij bij binnenkomst een zelftest afnemen, voordat zij het detentiecentrum konden betreden. Sinds de persconferentie van dinsdag 14 december zijn er blijkbaar nieuwe maatregelen getroffen binnen het detentiecentrum.

Eén van deze maatregelen is het op voorhand afnemen van een zelftest. Je kunt deze test meenemen en de uitslag aan de balie laten zien, maar het detentiecentrum kan ook een test geven die je ter plekke kunt afnemen. Als de test negatief is, kun je hem afgeven bij de balie. Vervolgens wordt er, zoals gewoonlijk, met detectiepoortjes gecontroleerd of je geen verboden spullen bij je draagt.

Tijdens de persconferentie van 14 december is vermeld dat het doen van een zelftest wordt aangeraden, wanneer men op bezoek gaat bij iemand. Wij hebben er niet bij stilgestaan dat dit ook geldt voor bij het op bezoek gaan bij ingeslotenen. Dit stond namelijk niet beschreven op de website van de Rijksoverheid over de nieuw ingevoerde coronamaatregelen en ook de DJI had dit nog niet aangekondigd. Kort na het bezoek is er een update geplaatst en valt er inderdaad terug te lezen dat je voor het betreden van de justitiële inrichting, een zelftest moet afnemen.

Op 17 december is wederom een stagiair langsgegaan bij het detentiecentrum. Echter heeft ditmaal niemand haar gevraagd om een zelftest af te nemen. Wellicht dat het detentiecentrum zijn eigen regels niet perfect naleeft.