Aanbevelingen IDC over de gevolgen van de coronacrisis voor vreemdelingendetentie

Aanbevelingen IDC over de gevolgen van de coronacrisis voor vreemdelingendetentie

De International Detention Coalition (IDC) concludeert dat mensen in vreemdelingendetentie zeer kwetsbaar zijn voor Covid-19 vanwege onder meer inconsistente temperatuurcontroles, overbevolking, beperkte beschikbaarheid van zeep, water, mondkapjes en handschoenen, slechte toegang tot gezondheidszorg en gebrek aan informatievoorziening. Vreemdelingen worden vastgehouden ongeacht dat de grenzen gesloten zijn en naar de meeste landen niet kan worden uitgezet. De leden van de IDC maken zich ernstige zorgen over de gezondheid en de mensenrechten van mensen in vreemdelingendetentie.

De IDC heeft webinars met deelnemers van 40 verschillende landen gehouden om in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van de corona crisis voor vreemdelingendetentie. De IDC is een wereldwijd netwerk van meer dan 400 maatschappelijke organisaties, religieuze groepen, academici, professionals en individuen die werken met vluchtelingen, asielzoekers en migranten die worden getroffen door vreemdelingendetentie.

De IDC geeft drie aanbevelingen:

  1. Onmiddellijke vrijlating van alle mensen uit vreemdelingendetentie en een verbod op verdere detentie.
  2. Niet discriminerende toegang tot rechten en diensten voor alle migranten, vluchtelingen en asielzoekers, ook voor procedures die zijn aangepast aan de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften rondom het coronavirus.
  3. Mensenrechtenstandaarden in vreemdelingendetentie mogen niet worden verlaagt wegens Covid-19.