Bemoedigingskaartjes voor ingeslotenen in vreemdelingendetentie

Bemoedigingskaartjes voor ingeslotenen in vreemdelingendetentie

Het Meldpunt Vreemdelingendetentie, Welkom Onthaal, de bezoekgroep Asielzoekers Rotterdam en de Syrische kunstenaar Mosab Anzo hebben de handen ineengeslagen om een bemoedigend kaartje te sturen naar alle ingeslotenen in vreemdelingendetentie in het detentiecentrum Rotterdam. Wij hopen met dit kaartje de ingeslotenen een hart onder de riem te kunnen steken nu zij zich in zware omstandigheden bevinden vanwege de corona maatregelen.

Vreemdelingen in het detentiecentrum Rotterdam mogen slechts afwisselend 3,5 of 4,5 uur per dag van cel af en kunnen in die tijd enkel naar de luchtplaats, koken als er plek is in de keuken (max 2 personen tegelijk) of Skypen als zij zijn aangemeld en het Skypeuur is. De ingeslotenen hebben daarmee nauwelijks activiteiten waarmee zij de tijd kunnen verdrijven. Velen zijn daarnaast erg bang om besmet te worden met het coronavirus. Binnen het detentiecentrum kan de 1,5 meter afstand die het RIVM voorschrijft niet worden gewaarborgd, en vaak is er een gebrek aan zeep en warm water. De verveling, frustratie en angst is hoog onder de ingeslotenen. 

Op de voorkant van het kaartje staat een kunstwerk van de Syrisch kunstenaar Mosab Anzo, en op de achterkant staat: ‘’Met een hartelijke groet denken wij aan jou, houd moet, eens zullen we allen vrij zijn’’. De 320 kaarten worden afgeleverd bij het detentiecentrum Rotterdam en zullen vermoedelijk deze week worden uitgedeeld.