Argos radioreportage met het Meldpunt Vreemdelingendetentie

Argos radioreportage met het Meldpunt Vreemdelingendetentie

Argos heeft een radio reportage gemaakt over vreemdelingendetentie en Revijara Oosterhuis van het Meldpunt Vreemdelingendetentie was live in de uitzending. Er werd gesproken over isolatie, visitatie, uitzettingen en meer. Ranfar Kouwijzer (predikant van de Pauluskerk), Imma van Galen (psychiater),  Nina Van Raay (journalist), Anton van Kalmthout (professor straf-en vreemdelingenrecht) en Junior die is uitgezet naar Congo kwamen ook aan het woord.

De uitzending is gemaakt naar aanleiding van het rapport, “Gebroken in Vreemdelingendetentie”, dat wij afgelopen december hebben uitgebracht. In het rapport beschrijven we hoe kwetsbare mensen in vreemdelingendetentie steeds meer schade aan hun psychische welzijn ervaren. Junior bevestigt met zijn eigen verhaal hoe schadelijk vreemdelingenbewaring voor hem was. Tijdens zijn laatste verblijf in het detentiecentrum heeft hij zeven keer (35 dagen in totaal) in een isoleercel gezeten en is hij vijf keer gevisiteerd. Dit is traumatiserend geweest voor hem.

In de reportage van Argos wordt belicht hoe schadelijk het voor de psychische gesteldheid van ingeslotenen kan zijn wanneer zij in isolatie zitten. Een deel van de ingeslotenen kampt voorafgaand aan de isolatie al met psychische klachten maar wordt zonder psychiatrische controle geïsoleerd. De isolatie leidt mogelijk tot een toename van de psychische klachten. Ook psychiaters van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie spreken hun bezorgdheid over deze kwestie uit in een brief aan de verantwoordelijke staatssecretaris.

Het Detentiecentrum Rotterdam heeft gereageerd op de zorgen die worden uitgesproken over isolatie. Zij stellen dat de maatregel isolatie alleen wordt ingezet als laatste redmiddel. Daarnaast stelt het detentiecentrum dat isolatie van ingeslotenen niet te vergelijken is met isolatie van GGZ-patiënten en dat zij daarom langer geïsoleerd kunnen zitten.

Ondanks de bezorgdheid en de vraag om verandering, concludeerden wij in ons rapport dat het regime in vreemdelingendetentie nauwelijks is veranderd. De volledige reportage kunt u hier via de website van Argos beluisteren. Het volledige verhaal van Junior over zijn tijd in het detentiecentrum kunt u vanaf deze maand op onze website lezen.