Bellen naar het buitenland

Bellen naar het buitenland

Contact met familie en vrienden is voor veel ingeslotenen van wezenlijk belang. Het is dan ook goed dat de cellen in Detentiecentrum Rotterdam (DCR) voorzien zijn van een telefoon. Ook is vorig jaar in april de mogelijkheid geïntroduceerd om met familie en vrienden te videobellen via Skype. Helaas wordt al jarenlang door mensen die vastzitten in het detentiecentrum gemeld dat de belkosten vrij hoog zijn. Aan één uitgebreid gesprek met familie of vrienden gaat al snel een aanzienlijk deel van het wekelijkse ‘zakgeld’ van €15 op, waarvan de meesten ook graag eten kopen om naar hun eigen smaak te kunnen koken.

Een van onze bellers vertelt ons dat er al een tijd problemen zijn met de telefoonverbinding op het moment dat hij naar het buitenland belt, en dat anderen op zijn afdeling daar ook last van hebben. Voor hem is het daardoor al enkele maanden nauwelijks mogelijk geweest om zijn familie in het buitenland te spreken. Daar komt nog bij dat de kosten voor die telefoontjes hoog zijn. Wat hij het meest vervelend vindt, is dat de verbinding niet altijd goed tot stand komt, maar dat altijd, ook bij de kortste gesprekken, 40 cent wordt afgeschreven. Zo gaat zijn beltegoed er heel snel doorheen.

Skype is voor hem ook geen optie, omdat hij te horen krijgt dat het niet kan momenteel. Van anderen horen we dat Skype nog wel kan, behalve als iemand na binnenkomst of vanwege een (vermoeden van) een coronabesmetting in quarantaine zit. Maar sommigen vinden het te veel gedoe, omdat medewerkers van DCR een account moeten aanmaken voor je en op dat account een bericht moeten krijgen van degene met wie je wil Skypen. Met name dat laatste wordt ervaren als een drempel.

Het Meldpunt Vreemdelingendetentie heeft hierover vragen gesteld aan de medewerkers van het detentiecentrum. Juist voor deze doelgroep en juist in deze tijd van stevige coronabeperkingen zou bellen met geliefden het buitenland laagdrempelig moeten zijn.