Wij hebben sinds september contact met een Surinaamse man van eind twintig die al ruim 15 jaar in Nederland verblijft. Momenteel zit hij al weer bijna een half jaar in vreemdelingendetentie in Rotterdam, terwijl de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) werkt aan het realiseren van zijn uitzetting. Woensdagmiddag 10 februari kreeg hij te horen dat hij twee dagen later, op vrijdagochtend om 9:40 vanaf Schiphol zou worden uitgezet naar Suriname.
Opvallend, want reizen naar Suriname is slechts heel beperkt mogelijk vanwege coronarisico’s, en mag alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Eén van deze voorwaarden is een negatieve coronatest en quarantaine na aankomst, in een door de Surinaamse overheid aangewezen hotel. Passagiersvluchten van Suriname naar Nederland zijn helemaal stopgezet, ‘om verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus uit het buitenland te voorkomen’, aldus het reisadvies wat ook op betreffende dag geldig was.
Wat bovendien opvalt is dat meneer twee dagen van te voren een coronatest weigerde, en als het aan DT&V lag tóch op die vlucht gezet zou worden. Wij horen dat DT&V een verklaring heeft gevraagd bij de medische dienst van het detentiecentrum Rotterdam, over de vraag of deze persoon wel of geen corona-gerelateerde klachten zou hebben. Dat zal zijn gedaan om te gebruiken als alternatief voor een coronatest richting vliegmaatschappij KLM en/of de Surinaamse overheid. Wij vragen ons met verbazing af: is dit inderdaad genoeg voor de KLM? En laat de Surinaamse grensbewaking hem inderdaad het land binnen met zo’n verklaring? Klachtenvrij is niet per definitie coronavrij, zoveel weten we inmiddels toch over dit virus? Is de Surinaamse ambassade op de hoogte van deze pogingen om mensen zonder test toch te laten vliegen?
Verder zijn wij heel benieuwd of er escorts (begeleiders) van de Koninklijke Marechaussee mee waren gegaan bij deze uitzetting. En komen die dan ook weer terugvliegen daarna, ondanks het reisverbod van Suriname naar Nederland wat momenteel van kracht is?
Al met al weer een poging tot uitzetting waarbij de nodige risico’s met van besmettingen en verspreiding van het coronavirus niet geschuwd lijken te worden door DT&V. Net als bij de uitzetting naar Nigeria op 18 december waar we eerder bericht over deden. De besproken uitzetting naar Suriname is overigens op het laatste moment niet doorgegaan omdat de advocaat van deze man dat heeft tegen weten te kunnen houden.