Podcast Ubuntu Stemmen met Het Meldpunt Vreemdelingendetentie en Stichting LOS over onuitzetbaarheid

Podcast Ubuntu Stemmen met Het Meldpunt Vreemdelingendetentie en Stichting LOS over onuitzetbaarheid

Het Ubuntuhuis heeft in samenwerking met het Meldpunt Vreemdelingendetentie en Stichting LOS een podcast gemaakt over onuitzetbaarheid van vreemdelingen. Het Ubuntuhuis is een buurthuis in Utrecht waar mensen werken en welkom zijn die te maken hebben (gehad) met dakloosheid, armoede en sociaal isolement. Sinds kort maakt het Ubuntuhuis podcasts waarin maatschappelijke thema’s worden besproken. De aflevering waarin het Meldpunt en Stichting LOS aan het woord zijn is deel twee van een driedelige podcast over onuitzetbaarheid. 

De Nederlandse overheid probeert ongedocumenteerden uit te zetten. Daar hebben zij reisdocumenten voor nodig, maar vaak zijn ongedocumenteerden niet meer in het bezit van deze documenten. De Nederlandse overheid vraagt dan aan het land van herkomst om een ‘laissez passer’ af te geven. Een laissez passer is een vervangend reisdocument waarbij de ongedocumenteerde eenmalig zijn land van herkomst mag binnentreden. Op het moment dat het land van herkomst een verzoek om een laissez passer ontvangt, gaat dat land eerst onderzoek doen of de persoon wel daadwerkelijk uit dat land afkomstig is. Dat kan ontzettend lang duren en soms geeft het land helemaal geen laissez passer. Niet alle landen zijn namelijk geïnteresseerd om hun onderdanen terug te halen. Op het moment dat het land van herkomst niet meewerkt, kan de ongedocumenteerde aan Nederland vragen om een ‘verblijfsvergunning buiten schuld’. Dit is een speciale verblijfsvergunning voor ongedocumenteerden die buiten hun schuld om niet uit Nederland kunnen vertrekken. Het is echter moeilijk om te bewijzen dat je niet terug kunt naar je land van herkomst. De Nederlandse overheid vat dit namelijk op als dat de ongedocumenteerde wel aan de documenten uit het land van herkomst kan komen, maar dit bewust dwarsboomt om een verblijfsvergunning in Nederland te kunnen krijgen.

Het Meldpunt Vreemdelingendetentie spreekt regelmatig met mensen die herhaald in vreemdelingendetentie zijn geplaatst. Deze mensen wonen vaak het merendeel van hun leven in Nederland, soms wel meer dan 30 jaar. Zij worden constant afgewezen voor een verblijfsvergunning in Nederland, maar kunnen ook niet terug naar hun land van herkomst. De overheid blijft met elke detentie opnieuw proberen de persoon uit te zetten, terwijl uit eerdere detenties is gebleken dat uitzetten niet lukt. Dit werkt averechts, zorgt voor kwetsbaarheid en is zinloos.

Wil je hier meer over weten? Luister dan de podcast!