Corona uitbraak in detentiecentrum Rotterdam

Corona uitbraak in detentiecentrum Rotterdam

Ingeslotenen in detentiecentrum Rotterdam vertellen ons dat ze op 14 september een brief kregen waarin stond dat door een toename van corona-gerelateerde klachten en positieve uitslagen onder het personeel nieuwe maatregelen zijn getroffen. Het dagprogramma is aangepast. Er is één ingeslotene positief getest op het coronavirus.

Om verdere besmetting te voorkomen achtte de directie het nodig om het dagprogramma aan te passen zodat er minder contactmomenten zijn tussen het personeel onderling. Ook werd er 48 quarantaine ingesteld voor het hele detentiecentrum. Ingeslotenen snappen dat er bij besmetting gehandeld moeten worden, maar raken gefrustreerd door de steeds veranderende maatregelen en de risico’s die ook zij lopen om besmet te worden.

Deze angst werd 27 september opnieuw; een van de ingeslotene die al een langere tijd in DCR verbleef testte positief op corona en er ging een quarantaine van minimaal 48 uur voor betreffende afdelingen. Deze persoon is overgeplaatst naar een andere afdeling, maar het is vooralsnog onduidelijk hoe deze persoon besmet is geraakt en of er meerdere besmettingen zijn aangetoond.

Veel van onze bellers zijn bang zelf besmet te raken. Het is daarbij verwarrend dat zij nog steeds in meerpersoonscellen worden opgesloten. Woensdag 30 september werden er zelfs twee afdelingen samengevoegd, omdat er sprake is van een personeelstekort. Hierdoor verblijven er nog meer ingeslotenen met zijn tweeën in een cel. Er blijven bovendien nieuwe mensen bij komen, terwijl uitzettingen nauwelijks mogelijk zijn. Dit alles zorgt voor veel vragen en angst.