Vreemdelingendetentie tijdens COVID-19: een vergelijkende studie in zes Europese landen

Vreemdelingendetentie tijdens COVID-19: een vergelijkende studie in zes Europese landen

Een groep studenten van universiteiten in Italië heeft onderzoek uitgevoerd naar de omstandigheden in vreemdelingendetentie in verschillende Europese landen (Tsjechië, Italië, Slowakije, Spanje, Zweden en Engeland) tijdens de Coronacrisis. Zij hebben gekeken naar de hygiënemaatregelen in de detentiecentra en het vrijlaten van ingeslotenen.

In de Europese detentiecentra wordt in beperkte mate toegang geboden tot extra hygiënemaatregelen zoals desinfecterende handgel en mondkapjes. Als meldpunt krijgen wij veel meldingen dat het aanbod van hygiënemaatregelen ook in Nederlandse detentiecentra gering is. Zo krijgen ingeslotenen geen handzeep en mogen zij in de meeste situaties geen mondkapje dragen. Dit vinden wij zorgwekkend.

Het aantal vrijlatingen van ingeslotenen varieert sterk in de onderzochte landen. In Tsjechië, Slowakije, Italië en Zweden zijn er geen of slechts een paar vreemdelingen vrijgelaten vanwege corona. In Spanje en Engeland daarentegen zijn wel veel ingeslotenen vrijgelaten. Deze vrijlatingen vonden plaats op grond van onder andere onmogelijkheid tot uitzetting. Ondanks deze vrijlatingen wordt detentie ook in die landen nog steeds toegepast.

Hetzelfde geldt voor vreemdelingendetentie in Nederland. Zo zijn hier in maart na individuele afwegingen ook veel ingeslotenen vrijgelaten. Helaas zitten er nog steeds veel personen wel ingesloten in vreemdelingendetentie, een aantal zelfs in quarantaine, en van hen ontvangen wij vele telefoontjes over de zware omstandigheden waar zij zich momenteel in bevinden.