Wij zijn Neske Baerwaldt en Wiebe Ruijtenberg. Wij zijn beiden promovendi aan de Universiteit Leiden en houden ons binnen en buiten ons werk al lange tijd bezig met Europa’s grenzen. Én we zijn de makers van de nieuwe podcastserie De Verbranders!
In De Verbranders gaan we in gesprek met verschillende mensen die ons de afgelopen jaren inspireerden, waaronder migranten, activisten en wetenschappers. In 17 afleveringen hebben we het met hen over de koloniale oorsprong van Europa’s grenzen, de ongelijkheid die grenzen produceren, en verzet tegen grensbeleid. We hopen op deze manier aandacht te vragen voor het onrecht van Europa’s grenzen en bij te dragen aan de bredere beweging die zich tegen verschillende aspecten van dit onrecht verzet.
In november staan twee afleveringen over vreemdelingendetentie in Nederland op het programma: een met Barak Kalir, die als antropoloog onderzoek deed binnen de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en een met Saïd el-Karim (pseudoniem), die veertien maanden werd vastgehouden in Justitieel Complex Schiphol.
Op 8 november publiceren we de (Engelstalige) aflevering Deportation and the banality of evil. In deze aflevering gaan we met Barak in gesprek over het racisme en het geweld waar deportatie op gestoeld is. Zo hebben we het over de juridische categorieën die mensen illegaliseren, over de processen die bepalen hoe mensen in die categorieën worden ingedeeld, en over organisaties zoals de DT&V, die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van dit beleid. Een rode draad in het gesprek is wat Hannah Arendt de banaliteit van het kwaad noemt, oftewel, hoe mensen gedachteloos meewerken aan gewelddadige en onrechtvaardige systemen, zonder persé het gevoel te hebben iets slechts te doen of aan geweld bij te dragen.
De week daarna, op 15 november, publiceren we de (Engelstalige) aflevering Immigration detention. In deze aflevering praten we met Saïd over de veertien maanden die hij in vreemdelingendetentie in Nederland doorbracht. Hij vertelt onder andere hoe hij in eerste instantie niet wist dat hij vanuit het vliegveld naar een detentiecentrum werd gebracht en beschrijft hoe detentie er uitziet en wat er binnen de muren van de gevangenis gebeurt. Hij vertelt ook dat sommige bewakers zelfs de weinige rechten die hij nog had schonden en hoe hij de strijd met hen aanbond, onder andere met hulp van stichting LOS. We hebben het ook over het moment dat hij op straat werd gezet, dat hij via bevriende activisten een kamer vond, maar ook dat de meeste Nederlanders die hij ontmoet het maar moeilijk vinden om zijn verhaal te geloven omdat het blijkbaar niet strookt met hun beeld van Nederland.
Je kunt De Verbranders beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Soundcloud, volgen op Twitter en Instagram, en bereiken via deverbranderspodcast@gmail.com