Onterecht in vreemdelingendetentie na gehoord te zijn zonder advocaat

Onterecht in vreemdelingendetentie na gehoord te zijn zonder advocaat

Afgelopen maand belde advocate R. Deniz ons blij op om te vertellen over de succesvolle verdediging van haar zaak. De zaak ging over de opsluiting van een man in vreemdelingendetentie, zonder gehoord te zijn door een advocaat.

De man werd ‘s avonds na 20:00 uur opgehouden door de Koninklijke Marechaussee. Tegen de man werd gezegd dat gelet op het tijdstip geen advocaat meer beschikbaar was, maar dat een advocaat hem op een later tijdstip zou bezoeken. Vervolgens werd hem gevraagd of hij het goed vond alvast een paar vragen te beantwoorden. De man werd er niet op gewezen dat hij tot de volgende ochtend mocht wachten om gehoord te worden in aanwezigheid van een advocaat. Als hem duidelijk was geweest dat hij het recht had om te wachten op een advocaat, dan had hij dit gedaan. Dit heeft hij verklaard tijdens de zitting. Op basis van het verhoor is meneer in vreemdelingendetentie geplaatst.

De Raad van State oordeelde dat het een ernstig gebrek is dat meneer zonder advocaat is gehoord en niet juist is voorgelicht over zijn rechten. Gelet op de bestuursrechtelijke aard van de maatregelen en onvoldoende belangen om meneer in vreemdelingendetentie te houden, is uiteindelijk besloten dat de insluiting onrechtmatig was. Hij zal een schadevergoeding ontvangen voor de tijd die hij onterecht in vreemdelingendetentie heeft gezeten.

Wij vinden het zorgwekkend dat dit voor heeft moeten vallen. Ongedocumenteerden zijn niet altijd goed op de hoogte van hun rechten en/of beheersen de Nederlandse taal niet voldoende om te begrijpen wat er speelt. Voor deze doelgroep is het dus van extra groot belang dat uitgelegd wordt waarop de persoon recht heeft. Wij zijn dan ook blij met de uitspraak van de RvS.