Deze maand 26 klachten ingediend tegen de coronamaatregelen

Deze maand 26 klachten ingediend tegen de coronamaatregelen

In november 2020 heeft het Meldpunt 26 ingeslotenen ondersteund bij het indienen van klachten tegen de maatregelen die het Detentiecentrum Rotterdam (DCR) (al dan niet) neemt in het tegengaan van besmettingen met het coronavirus.

Ingeslotenen beklagen zich over het niet kunnen houden van voldoende afstand tot andere personen, het niet gebruik kunnen maken van handzeep of desinfectiemiddelen, het niet mogen dragen van een mondkapje, sporttoestellen die weinig worden schoongemaakt en de weinig overgebleven mogelijkheden om zelf te kunnen koken.

Het dagprogramma van verschillende afdelingen is weken na de officiële quarantaines nog steeds niet op het eerdere niveau. Waar ingeslotenen voor de coronacrisis nog maximaal 12 uur buiten hun cel mochten besteden, ontvangen wij nu meldingen dat ze al maandenlang slechts 1 tot 4 uur buiten hun cel mogen besteden. Dit brengt met zich mee dat er niet alleen angst is voor het virus, maar dat ook de frustraties onder ingeslotenen hoog oplopen en dat gezondheidsproblemen toenemen. Wij ontvangen veel meldingen van ingeslotenen die vertellen dat de sfeer in DCR tegenwoordig erg onrustig is.

We hopen dat de Commissie van Toezicht (CvT) klagers in het gelijk stelt.