Eindelijk vrij?

Eindelijk vrij?

Een man met Angolese achtergrond waar we eerder over schreven is twee weken geleden vrijgekomen. Hij heeft bijna 18 maanden vastgezeten in DCR. Dit is een recordlengte. In de meeste gevallen blijft een persoon namelijk maximaal 6 maanden in detentie, daarna toetst de rechter opnieuw inhoudelijk of uitzetting wel een reële mogelijkheid is.

Volgens de Europese Terugkeerrichtlijn mag vreemdelingendetentie maximaal zes maanden duren, met maximaal twaalf maanden verlenging, met name in het geval dat het terugsturen meer tijd kost omdat iemand niet meewerkt, of omdat de nodige documentatie (reisdocumenten) uit het land van herkomst lang op zich laat wachten.

In de loop van januari heeft deze meneer te horen gekregen dat hij wordt vrijgelaten. Echter, op welke voorwaarden? Van hem wordt verwacht dat hij zich met regelmaat meldt bij een politiebureau in zijn woonplaats, de zogenoemde ‘meldplicht’. We hebben dat nog niet eerder gehoord en vragen ons af of dit kan worden gezien als een verkapte verlenging van zijn detentie.