Elizabeth Warren eist wekelijkse rapportage over corona in vreemdelingendetentie in de VS

Elizabeth Warren eist wekelijkse rapportage over corona in vreemdelingendetentie in de VS

Elizabeth Warren (een Amerikaanse senator) heeft een wet ingediend die zal zorgen voor meer transparantie rondom COVID-19 in vreemdelingendetentie. Warren en een aantal collega’s van de democratische partij willen dat vreemdelingendetentiecentra in de Verenigde Staten data verzamelen rondom COVID-19 gevallen en dat deze informatie vervolgens publiekelijk gedeeld worden.

Warren liet in een statement weten: ‘Deze crisis raakt de kwetsbare leden van onze gemeenschap het meest, inclusief zij in detentiecentra. Ingeslotenen zijn overgeleverd aan deze faciliteiten waarin zij vastgehouden worden. Dat is waarom het belangrijk is dat deze centra verplicht worden te rapporteren.’

Deze wet zou ook betekenen dat alle betrokken partijen moeten laten weten op welke manieren hun protocollen gerelateerd aan COVID-19 in de praktijk tot uiting komen. Daarbij moeten zij kenbaar maken welke medische gezondheidszorg er aanwezig is bij elke faciliteit. Als laatste wordt verwacht dat de centra rapporteren over de mogelijkheden die ingeslotenen hebben om rechtsbijstand te verkrijgen en de opties die bestaan om medische gegevens en testinformatie in te zien in de taal die zij verkiezen.

Deze wet, ‘The COVID-19 in immigration detention data transparancy act’, wordt binnenkort in het congres behandeld.

Vreemdelingendetentie in de Verenigde Staten is niet één op één te vergelijken met de situatie in Nederland. Toch hopen wij dat deze wet ook Nederlandse beleidsmakers inspireert om te zorgen voor meer transparantie rondom de corona crisis en de invloed daarvan op vreemdelingendetentie. Het Meldpunt probeert vanaf het begin van de coronacrisis te vragen om meer openheid en daadkrachtige maatregelen om daarmee ingeslotenen te beschermen tegen besmetting.