Geen versoepelingen Corona maatregelen in Detentiecentrum Rotterdam aldus minister Dekker

Geen versoepelingen Corona maatregelen in Detentiecentrum Rotterdam aldus minister Dekker

Op 7 mei is een antwoord gekomen op de Kamervragen die door de SP, SGP, PvdA en GroenLinks zijn gesteld over corona gerelateerde maatregelen in het gevangeniswezen.
Aan bod kwamen onder andere het gebruik van meerpersoonscellen (MPC), personeelsbezetting, alternatieven voor detentie en maatregelen die getroffen worden om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

Het Meldpunt maakt zich al langere tijd zorgen om het gebruik van de MPC’s in vreemdelingendetentie. Landelijk blijkt het gebruik van MPC’s de afgelopen weken te zijn teruggebracht van 30% naar 12%. Wij vragen ons echter af in hoeverre de afname opgaat voor vreemdelingendetentie specifiek.

In een brief op 15 mei van Minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer staat dat de coronamaatregelen in detentiecentra worden gecontinueerd na 19 mei 2020. Op 29 mei heeft minister voor rechtsbescherming Dekker in een brief aangekondigd pas vanaf augustus hopelijk weer bezoek te kunnen toelaten aan alle detentiecentra. Voor gedetineerden in vreemdelingendetentie wordt er vooralsnog geen versoepeling van de maatregelingen aangebracht. Dit betekent dat ingeslotenen nog steeds tot 21 uur per dag op cel zitten, geen bezoek of goederen kunnen ontvangen en weinig activiteiten hebben om te doen.

Als Meldpunt vragen wij ons af waarom ingeslotenen nog steeds tot 21 uur per dag op hun cel worden ingesloten terwijl landelijk de personeelsbezetting weer blijkt toe te nemen ten opzichte van februari. Meer personeel suggereert immers meer toezicht, waardoor ingeslotenen ook meer mogelijkheden buiten de cel zouden kunnen krijgen.

In het DCR komen nog regelmatig nieuwe ongedocumenteerden binnen, hoeveel is echter onduidelijk. Van ingeslotenen hoort het Meldpunt dat er nog steeds weinig hygiënemiddelen zijn en dat het houden van 1,5 meter afstand moeilijk is omdat zij de cel met iemand anders moeten delen.