Uitzonderlijke uitzetting naar Polen per bus

Uitzonderlijke uitzetting naar Polen per bus

In de nacht van 11 op 12 mei 2020 vond een uitzonderlijke operatie plaats, 7 Poolse ingeslotenen werden vanuit Detentiecentrum Rotterdam met bussen over land uitgezet naar Polen. Normaal gesproken worden ingeslotenen vanuit Nederland per vliegtuig uitgezet. Vanwege corona vliegen er echter minder vliegtuigen, waardoor de geplande uitzettingen per vliegtuig naar Polen een aantal keer niet door konden gaan. Hierop besloot de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) om een alternatieve methode te zoeken om hen alsnog uit te zetten.

Volgens bericht van DT&V, werd de uitzetting over land samen met Dienst Justitiële Inrichtingen (in dit geval Detentiecentrum Rotterdam) en de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) voorbereid. De uitzetkaravaan bestond uit drie voertuigen: twee personenvervoer busjes en een sociaal-medische bus, die een toilet aan boord heeft. Op 12 mei werden de 7 mannen rond één uur in de middag overgedragen aan de Poolse autoriteiten bij de grenspost in Swiecko.

DT&V heeft de uitzonderlijke uitzetting vooraf besproken met de Polish Border Guard Headquarters in Warschau. De Poolse grenspolitie werkte met de uitzetting mee op voorwaarde dat voor iedereen een ‘readmission akkoord’ werd afgegeven. Een ‘readmission akkoord’ houdt in dit geval in dat zowel de Nederlandse staat als de Poolse staat het eens moeten zijn over de uitzetting. Voor het vervoer over Duits grondgebied werd toestemming gevraagd aan de Duitse autoriteiten.

Het Meldpunt houdt in de gaten of DT&V vaker deportaties over land wil realiseren, een ‘over land uitzetting’ is gelukkig voor de meeste landen niet haalbaar.