Geen zicht op uitzetting naar Algerije

Geen zicht op uitzetting naar Algerije

Er is op dit moment nog steeds geen zicht op uitzetting naar Algerije. Dat vindt de Raad van State op basis van drie uitspraken van begin mei. Het is sinds september 2021 al niet meer mogelijk om Algerijnen uit te zetten naar Algerije. Toch zaten er wel nog Algerijnen vast in vreemdelingendetentie.

Voor het uitzetten naar Algerije is er een reisdocument, oftewel een laissez passer (LP) nodig. Dit is een tijdelijk reisdocument om burgers het land in te laten reizen. Sinds het begin van de coronapandemie, begin 2020, zijn er 250 aanvragen gedaan voor zo een tijdelijk reisdocument. Algerije heeft voor geen van deze aanvragen toegezegd. Dit betekent dat er geen enkele LP is afgegeven en er dus geen Algerijnen zijn uitgezet naar Algerije.

Ondanks dat er sinds september 2021 geen Algerijnen meer konden worden uitgezet zaten er nog steeds (onterecht) Algerijnen vast in vreemdelingendetentie. Gezien er nog steeds geen zicht is op uitzetting naar Algerije betekent dat deze algerijnen vrijgelaten moeten worden. Bovendien ontvangen zij een schadevergoeding voor het onterecht vastzitten in vreemdelingendetentie. Vreemdelingendetentie mag namelijk alleen worden toegepast wanneer er zich is op uitzetting. Echter kunnen er nog wel Algerijnen vastzitten in vreemdelingendetentie wanneer zij onder de Dublin Claim vallen, asiel hebben aangevraagd of in grensdetentie zitten.