Grote angst voor vreemdelingendetentie na vrijlating vanuit strafdetentie

Grote angst voor vreemdelingendetentie na vrijlating vanuit strafdetentie

Sinds november 2020 heeft het Meldpunt contact met meneer S. uit Marokko. Meneer woont al sinds zijn 5e in Nederland. In 2016 is meneer helaas zijn verblijfsvergunning verloren en is sindsdien twee keer in vreemdelingendetentie geplaatst. Begin 2021 is S. vrijgelaten omdat er geen Marokkanen meer uitgezet worden. Echter is hij later dat jaar vastgezet in de PI Ter Apel (strafdetentie). Het Meldpunt heeft altijd contact gehouden met meneer over enkele klachten en beroepen die wij namens hem hebben ingediend toen hij nog in vreemdelingendetentie zat.

Deze maand kreeg het Meldpunt weer een telefoontje van meneer waarin hij vertelde dat hij binnenkort vrijgelaten wordt uit PI Ter Apel. Normaal gesproken is dit een moment om naar uit te kijken, dit gold helaas niet voor hem. Meneer is namelijk erg bang om opnieuw in vreemdelingendetentie geplaatst te worden als hij vrijgelaten wordt. Er is hem verteld dat de vreemdelingenpolitie hem komt ophalen op de dag dat hij vrijkomt. Dit terwijl er al een langere tijd geen zicht op uitzetting naar Marokko is. Uit jurisprudentie blijkt ook dat er geen nieuwe updates zijn met betrekking tot uitzettingen naar Marokko. Vreemdelingen die naar Marokko zouden moeten worden uitgezet kunnen dus niet in vreemdelingendetentie worden geplaatst.

Ondanks deze feiten wordt meneer S. alsnog door de vreemdelingenpolitie opgehaald. Dit heeft voor veel onzekerheid gezorgd bij meneer. Hij wilt weten waar hij aan toe is op het moment dat hij vrijgelaten wordt. Familie en vrienden zouden hem opalen uit de PI in Ter Apel in de ochtend, maar S. moet nu wachten op de vreemdelingenpolitie die hem in de middag komt halen. Hij weet voor welke tijd en plaats hij kan afspreken dat hij wordt opgehaald. Het gevoel om teruggeplaatst te worden in vreemdelingendetentie zorgt ook voor veel angst. Het Meldpunt betreurt deze gang van zaken en zou graag willen dat er meer duidelijkheid wordt geboden voorafgaand aan een vrijlating.