Inbreng van het Meldpunt voor het schriftelijk overleg migratieketen over coronamaatregelen

Inbreng van het Meldpunt voor het schriftelijk overleg migratieketen over coronamaatregelen

Het Meldpunt Vreemdelingendetentie heeft een brief geschreven met inbreng voor het schriftelijk overleg over corona gerelateerde maatregelen in de migratieketen

Het Meldpunt verzoekt hierin het volgende: 

  • Een heroverweging dat ingesloten vreemdelingen dagelijks langer uitgesloten kunnen worden. Tevens verzoekt het Meldpunt dat de uren van insluiting plaatsvinden in een eenpersoonscel om tegemoet te komen aan de richtlijnen die worden gesteld door het RIVM.
  • Desinfecterende zeep voor ingeslotenen in DCR
  • Gelet op het ontbreken van een zicht op uitzetting moeten meer mensen worden vrijgelaten uit DCR, de grensdetentie van Justitieel Complex Schiphol en GGV Zeist. Daarnaast vraagt het Meldpunt aan de Commissie of het klopt dat er nog steeds nieuwe mensen in vreemdelingendetentie worden geplaatst en wat hier de juridische grondslag van is.
  • Alternatieve activiteiten in vreemdelingendetentie. Ook stelt het Meldpunt voor dat het personeel van DCR een schema maakt zodat iedereen dagelijks in shifts kan koken in de keuken en op deze manier toezicht houdt op de regels die worden gesteld door het RIVM zoals de anderhalve meter afstand.
  • Mogelijkheden om videogesprekken te kunnen voeren zodat ingeslotenen in ieder geval ten tijde van het bezoekverbod contact kunnen onderhouden met familie en vrienden.
  • Direct toegang tot effectieve zorg voor ingeslotenen met (urgente) zorgklachten
  • Tot slot de vraag hoe er op dit moment zorg wordt gedragen voor de psychische gesteldheid van ingesloten vreemdelingen in het algemeen en geïsoleerde vreemdelingen in het bijzonder.