Ingeslotenen opnieuw 23u per dag op cel door coronabesmettingen

Ingeslotenen opnieuw 23u per dag op cel door coronabesmettingen

Deze maand zaten ingeslotenen in Detentiecentrum Rotterdam (DCR) weer 23 uur per dag in hun cel. Dat werd ons verteld door een van onze bellers. Door nieuwe corona besmettingen in Detentiecentrum Rotterdam moesten ingeslotenen weer in quarantaine. Omdat zij in quarantaine zijn, kunnen ze niet recreëren of koken. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) publiceerde een update over coronamaatregelen. Hierin volgt zij alvast de maatregelen van de persconferentie van 14 januari en is het vanaf dan verplicht om een mondneusmasker (type II R) te dragen in alle justitiële inrichtingen.

Voor de coronapandemie stonden de celdeuren bijna de hele dag open. Sinds maart 2020 is er een aangepast dagprogramma in DCR, waardoor ingeslotenen al langere tijd tot 21 uur per dag op cel zitten. We hebben hierover het rapport “Coronacrisis in vreemdelingendetentie” geschreven. Sinds dit rapport is tot nu toe vrijwel niets veranderd aan het dagprogramma.

Echter, deze maand vertelde een beller dat zij, door een corona besmetting in DCR, wel 23 uur lang in de cel zitten en enkel uit de cel mogen om een uur te luchten. Dat uurtje luchten is namelijk een absoluut recht. Voor de rest kunnen zij niet zelf koken of gaan sporten.