Meldpunt Vreemdelingendetentie bij Pakhuis de Zwijger voor het Movies That Matter Festival

Meldpunt Vreemdelingendetentie bij Pakhuis de Zwijger voor het Movies That Matter Festival

Deze maand sprak Margje de Koning met Revijara Oosterhuis, coördinator van het Meldpunt Vreemdelingendetentie, en met jurist en activist Mpanzu Bamenga over vreemdelingendetentie en etnisch profileren. Het gesprek vond plaats naar aanleiding van de Movies that Matter Festival film Antigone in Pakhuis de Zwijger. Het gesprek kan je hier terug kijken.

In de aanloop naar het festival in april organiseerde Movies that Matter samen met Pakhuis de Zwijger een vertoning van de film Antigone. De film gaat over een jong Algerijns meisje dat met haar familie emigreert naar Canada. Eenmaal in Canada hebben zij te maken met politiegeweld en andere struikelblokken die vaak gepaard gaan met het leven van een immigrant/ongedocumenteerde. Wanneer een familielid verzeild raakt met justitie, hangt deportatie op de loer. Het is op dat moment dat het meisje en haar familie erachter komen dat gerechtigheid voor immigranten haar eigen spelregels heeft.

Tijdens het nagesprek van de film vergelijken Revijara Oosterhuis en Mpanzu Bamenga de film met de situatie in Nederland, want ook hier komt politiegeweld en mensenrechtenschending voor. De twee sprekers praten over etnisch profileren aan de grenzen en op straat door de politie in Nederland. Ook wordt besproken hoe fundamentele rechten van ongedocumenteerden worden geschonden, door hen in vreemdelingendetentie te plaatsen en hen te onderwerpen aan een ingrijpend strafregime.