Klacht over onmenselijke omstandigheden in politiecel

Klacht over onmenselijke omstandigheden in politiecel

Eind vorig jaar is het Meldpunt in contact gekomen met meneer B. Hij heeft voordat hij in het Detentiecentrum Rotterdam is geplaatst eerst drie dagen in Nijmegen in een politiecel in bewaring gezeten. 

Meneer B. is hier erg slecht behandeld. Zo heeft hij gedurende die drie dagen naar eigen zeggen slechts één keer mogen douchen. Ook heeft hij maar twee keer de mogelijkheid gekregen om 5 minuten iemand te bellen. Waar hij het meeste last van had was dat het licht in de cel dag en nacht aan bleef. B. heeft meerdere keren verzocht of het licht uit kon, maar kreeg op deze verzoeken geen gehoor. Ook op de vraag om iets aan de kou te doen werd niet ingegaan. Daarnaast heeft hij naar eigen zeggen alleen boterhammen met kaas te eten gekregen.

Kortom, dit zijn omstandigheden die wij inhumaan vinden en in strijd zijn met verschillende juridische waarborgen uit het Landelijk reglement van de arrestantenzorg. Begin dit jaar hebben wij meneer B. geholpen met het indienen van een klacht bij de Politie-eenheid Oost-Nederland. Wij zien uit naar de reactie hierop van deze politie-eenheid en  hopen dat deze klacht serieus behandeld zal worden. Als de omstandigheden inderdaad zo belabberd waren als meneer ze heeft ervaren en beschreven aan ons vinden wij een compensatie zeer op zijn plaats.