Man uit Angola al meer dan 1 jaar in vreemdelingendetentie

Man uit Angola al meer dan 1 jaar in vreemdelingendetentie

Wij worden dagelijks gebeld door mensen die vaak al langer dan 6 maanden en in enkele gevallen zelfs langer dan 13 maanden in DCR verblijven. Één van onze melders is een man uit Angola die al sinds 16 augustus 2019 vastzit. Zijn situatie voelt voor hem uitzichtloos. Er is volgens hem geen zicht op uitzetting, omdat zijn ambassade weigert een tijdelijk reisdocument (laissez passer) te geven.

Wanneer we als Meldpunt in de dataset van Dienst Terugkeer & Vertrek kijken zien we dat in 2019 en 2020 geen enkele gedwongen uitzetting van Angolezen heeft plaatsgevonden.

Het Meldpunt is op zoek gegaan of er andere mogelijkheden zijn voor de DT&V om uitzettingen naar Angola te begeleiden. Het gebeurt dikwijls dat een vreemdeling naar een vliegveld in Duitsland, België of Frankrijk wordt gebracht om vanaf daar uitgezet te worden. Het Meldpunt heeft daarom ook gecontroleerd in hoeverre de reisbeperkingen voor die landen van kracht zijn. Uit deze openbare informatie kan geconcludeerd worden dat er op dit moment geen commerciële vlucht naar Angola gaan.

Het baart het Meldpunt zorgen dat nu de mogelijkheden zo beperkt worden door de coronacrisis, het erop lijkt dat ingeslotenen alleen maar langer opgesloten zitten, zonder daadwerkelijk zicht op uitzetting.