Op woensdag 23 september werd het nieuwe Migratiepact van de Europese Commissie gelanceerd. In het pact worden de muren rondom Europa verder opgetrokken. Helaas verbeterd het pact niets aan het huidige gebruik van vreemdelingendetentie – het lijkt in de huidige vorm zelfs te leiden tot méér mensen in vreemdelingendetentie.
Europese lidstaten mogen volgens het pact zelf beslissen of zij detentie toepassen op mensen die in afwachting van hun asielprocedure of uitzetting in het land verblijven. De lijst met criteria waaraan voldaan moet worden voor opsluiting is breed te interpreteren. Zo mag een lidstaat een persoon al opsluiten wanneer deze zonder documenten de grens overkomt, iets wat bijna iedere vluchteling overkomt. Alternatieven van toezicht worden al weinig gebruikt en detentie zou na implementatie van dit pact wel eens de regel kunnen worden in plaats van het ‘laatste redmiddel’ wat het wettelijk gezien nu is.
Daarbij lijken migratie en criminaliteit in het pact onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. De criminalisatie van migranten is in veel gevallen onterecht en in dit geval ook onnodig. Er bestaan al wetten die ervoor zorgen dat criminelen vastgezet kunnen worden. In veel landen hebben migranten minder rechten dan criminelen in plaats van meer wanneer zij in detentie zitten.
Verschillende organisaties uiten hun zorgen over de gevolgen van het gepubliceerde Migratiepact. Zo denkt Caritas Europa dat het pact bij dreigt te dragen tot meer detentie en minder bescherming van de mensenrechten. Het Meldpunt sluit zich zowel aan bij de uitspraken van Caritas Europa als de reactie van Amnesty International waarin staat dat dit Migratiepact van detentie de norm maakt en gericht is op afschrikking, opsluiting in kampen en deals met foute regimes.