Meldpunt te gast bij Reporter Radio van NPO Radio 1 over gebrek aan handzeep in detentiecentrum tijdens coronacrisis

Meldpunt te gast bij Reporter Radio van NPO Radio 1 over gebrek aan handzeep in detentiecentrum tijdens coronacrisis

Zondag 28 juni was Revijara Oosterhuis namens het Meldpunt Vreemdelingendetentie te horen bij Reporter Radio van NPO Radio 1. Onderwerp was het gebrek aan handzeep in Detentiecentrum Rotterdam.

De directie is verantwoordelijk om zorg te dragen over de hygiëne van ingeslotenen. Toch wordt er geen handzeep uitgedeeld. De directie is in de veronderstelling dat handzeep onder de “eigen verantwoordelijkheid” van ingeslotenen valt. Het is opvallend dat hier verschillende verhalen over naar buiten komen, zo meldde de directie eerder dat er “geen verschil tussen ingeslotenen en personeel is”. Er wordt vanuit het Ministerie gemeld dat er desinfectiezuilen zijn, maar wij horen van ingeslotenen dat dat niet waar is. En al mochten deze er wel zijn dan zijn ze voor ingeslotenen niet beschikbaar. Daarnaast verblijven ingeslotenen nog steeds tot 21 uur per dag in hun cel en zouden ze ook op hun cel hun handen moeten kunnen wassen met handzeep.

In de uitzending kwamen ook twee ingeslotenen aan het woord, zij vertelden over hun ervaringen in het detentiecentrum en de angst voor Covid19.

Luister hier de uitzending terug