Nieuw voedingsbeleid moet verspilling van kant-en-klare maaltijden tegengaan

Nieuw voedingsbeleid moet verspilling van kant-en-klare maaltijden tegengaan

Ingeslotenen hebben nu de keuze om in plaats van kant-en-klare maaltijden losse ingrediënten te bestellen om zelf mee te koken. Dit naar aanleiding van het nieuwe voedingsbeleid van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). 1 juni startte de overgang naar de nieuwe dienstverlening en DJI hoopt het binnen een jaar op elke locatie ingevoerd te hebben.

In Detentiecentrum Rotterdam hadden ingeslotenen al de optie om zelf ingrediënten te bestellen en te koken. Wij krijgen wel regelmatig meldingen over dure prijzen en weinig aanbod in de gevangeniswinkel, naast dat er weinig kookgelegenheid is. Toch kregen ze ook standaard een kant-en-klare maaltijd. Omdat ingeslotenen vaak liever zelf koken, worden veel kant-en-klare maaltijden weggegooid. DJI wil hierop inspelen en hoopt door ingeslotenen te kunnen laten kiezen voedselverspilling tegen te gaan.

Naast de keuze voor losse ingrediënten wil de DJI inzetten op verduurzaming en is er aandacht voor het inkopen van producten en diensten uit de regio van de locaties. Bovendien wordt er in het nieuwe voedingsbeleid onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de voeding. De uitkomsten hiervan kunnen de leveranciers gebruiken om de dienstverlening verder te verbeteren.

Het Meldpunt Vreemdelingendetentie vindt het een goede stap om ingeslotenen de optie aan te bieden om losse ingrediënten te kopen. Zo zijn ze minder afhankelijk van de kant-en-klare maaltijden en hebben ze meer aanbod om hun eigen maaltijden te koken. Wel moet er dan voldoende mogelijkheid zijn om te kunnen koken. Ook vragen wij ons af of de losse ingrediënten nog steeds volledig zelf betaald moeten worden terwijl de kant-en-klare maaltijd gratis is.