Categorieën
Coronacrisis

Nieuwe corona uitbraak in Detentiecentrum Rotterdam, mondkapjes verplicht gesteld

Op 28 januari horen wij van meerdere bellers dat ze van het detentiepersoneel te horen hebben gekregen dat er een nieuwe uitbraak is op een van de afdelingen van Detentiecentrum Rotterdam. Dit is de derde keer dat we dat horen, na eerdere uitbraken in augustus, september en oktober. Wat nieuw is dat deze keer de ingeslotenen een mondkapje kregen uitgereikt en een brief waarin staat dat het dragen van het mondkapje verplicht is als ze de cel uit lopen (op last van een geldboete, de hoogte daarvan is ons nog onbekend).

Het beschikbaar stellen en zelfs verplicht stellen van het mondkapje is een grote ommezwaai van de Dienst Justitiële Inrichtingen en de minister voor Rechtsbescherming, die sinds de zomer volhouden dat het juist een onveilige situatie zou creëren als ingeslotenen wél een mondkapje dragen – omdat je dan niet zou kunnen zien wie het is en wat zijn gemoedstoestand is. Zoals hierboven besproken werd de draai ingezet begin januari, toen de minister vroeg om een nieuw advies aan het OMT. Dit bleek uit antwoorden op Kamervragen over besmettingen in andere gevangenissen in Nederland die ook onder beheer zijn van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Direct na de beantwoording van de minister volgde de ‘coronaontploffing’ in de PI in Ter Apel, waar zoals de Volkskrant schrijft eenderde van de mensen besmet zijn geraakt, zo werd op 18 januari bekend. Toen het OMT ook – in voorzichtige bewoordingen – de deur naar toepassing van mondkapjes in detentie openzette moest de minister zijn voornemens om ‘vast te houden aan de lijn zoals ik die heb beschreven in mijn brief van 6 oktober’ laten varen. De minister geeft in reactie op het nieuws van de vele nieuwe coronabesmettingen aan dat snel en breed getest moet worden bij een uitbraak.

Wij hopen dat ook alle mensen die nu in Detentiecentrum Rotterdam in quarantaine zijn geplaatst (en als het even kan iedereen die daar verblijft) zo snel mogelijk getest worden, net als het personeel. Ook blijven wij vragen om meer mogelijkheden om handen met handzeep te wassen en/of te desinfecteren, net als het desinfecteren van sporttoestellen of keukenspullen die gezamenlijk worden gebruikt. En om het sterk terugdringen (of stopzetten) van het gebruik van meerpersoonscellen, wat in reguliere gevangenissen mogelijk is gebleken vorig jaar maar in vreemdelingendetentie nog steeds voor de grote meerderheid de standaard is.