Ramadan in Detentiecentrum Rotterdam

Ramadan in Detentiecentrum Rotterdam

Het grootste gedeelte van de maand mei stond voor veel moslims in het teken van de Ramadan. Dit geldt ook voor een deel van de ingeslotenen in het Detentiecentrum Rotterdam. Een tijd waarin je normaal gesproken elkaar steunt en veel tijd met elkaar doorbrengt, ziet er dit jaar anders uit door de corona crisis. Er kan niet samen worden gebeden en gegeten en veel tijd wordt op de cel door gebracht.

De zware corona maatregelen, waarbij ingeslotenen tot 21 uur per dag op cel doorbrengen, maakt het vasten extra zwaar. Een ingeslotene vertelde aan het Meldpunt dat hij ervoor kiest om overdag veel te slapen om de tijd door te kunnen komen. Hij mist het samenzijn met familieleden en vrienden nu extra erg.

Het DCR deelt tijdens de ramadan extra eten uit aan ingeslotenen die hieraan meedoen. Zo krijgen zij dadels en soep uitgedeeld. Een ingeslotene vertelde ons aan de telefoon dat hij creatief bezig is geweest met ingrediënten om een taart te maken waar hij na zonsondergang van kon eten. Hij heeft een taart van appel, chocola, brood en margarine gemaakt.

Het Meldpunt vindt het mooi om te zien dat iemand ondanks de zware tijd waarin hij zich momenteel bevindt er toch het beste van probeert te maken.