Removed – verhalen over het leven na een uitzetting

Removed – verhalen over het leven na een uitzetting

In september 2020 bracht het Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (PICUM) het boekje ‘Weggehaald’ uit met hierin de persoonlijke verhalen van verschillende personen die een gedwongen uitzetting hebben meegemaakt. 

Door middel van korte verhalen over de levens van mensen die uitgezet zijn vanuit Europa naar Nigeria en Mali, probeert dit project een glimp te laten zien van de impact die deze gebeurtenissen heeft op de levens en dromen van deze mensen. Het delen van verhalen rondom uitzettingen is niet makkelijk. Het gaat voor de betreffende personen namelijk vaak gepaard met schaamte en angsten. Toch laten de verhalen ook zien hoe veerkrachtig deze personen zijn en hoe zij omgaan met tegenslagen.

Het boekje eindigt met een aantal aanbevelingen. De schrijvers benadrukken hoe belangrijk het is om elke zaak met precieze en voorzichtige aandacht en aanpak te voorzien. Detentie en dwang zouden zoveel mogelijk moeten worden voorkomen.

Een vertrek uit Europa betekent zeker niet het einde. Een uitzetting brengt vaak een hoop problemen en risico’s met zich mee. Het is belangrijk om de verhalen van de personen die hiermee te maken krijgen te delen. Het boekje is hier online te bekijken.