Small Stream Media publiceert nieuwsartikel over de uitzetting naar Nigeria

Small Stream Media publiceert nieuwsartikel over de uitzetting naar Nigeria

Op 26 december verscheen een artikel over de uitzetting naar Nigeria op de website Small Stream Media, geschreven door journaliste Monica Lam van onderzoekscollectief Lost in Europe, met als titel ‘Nigeriaanse kinderen uitgezet op discutabele chartervlucht’.

Zij heeft onder meer achterhaald waarom de eerdere vlucht die voor deze groep was gepland, en uitgevoerd zou worden met KLM op 9 december, niet doorging. DT&V voert als reden daarvoor aan dat de afspraken over verplichte quarantaine na aankomst in Lagos nog niet helder waren.

De vlucht van 18 december is uitgevoerd door chartermaatschappij Privilege Style. Lam verwijst naar eerder onderzoek van Corporate Watch naar de betrokken chartermaatschappij, die blijkbaar vaker vluchten uitvoert voor overheden die groepen mensen uitzetten. De advocaat van het uitgezette gezin heeft tevergeefs geprobeerd hun uitzetting te voorkomen, voornamelijk vanwege de uitvoering met een chartervlucht, beschrijft Lam. In 2015 rapporteerde de Nationale Ombudsman dan ook dat de Koninklijke Marechaussee slechts baby’s en zeer jonge kinderen toelaat op een chartervlucht naar Nigeria, zodat zeker is dat zij geen herinnering aan de vlucht zullen hebben. Desondanks is een kind van 6 toegelaten op de uitzettingsvlucht.

Het Meldpunt verleende medewerking aan het artikel en er wordt geput uit het door ons uitgebrachte statement hierover.